Tijdens de gedwongen schoolsluitingen ten gevolge van de Covid-19-pandemie werden scholen verplicht over te gaan tot noodafstands- en blended onderwijs. Ondanks de urgentie waarmee dit onderwijsontwerp diende vormgegeven te worden, zagen meerdere Vlaamse secundaire scholen de voordelen in van een combinatie van fysiek contactonderwijs en online onderwijs. Ook in het OBPWO-onderzoek naar blended learning in het secundair onderwijs – waar ExCEL Thomas More aan meewerkte – gaven de deelnemende scholen aan met blended learning aan de slag te willen gaan in de toekomst.
Nu de Vlaamse overheid werkt aan een decreet om dit onderwijsontwerp ook juridisch mogelijk te maken, stelt de vraag zich hoe scholen concreet met blended aan de slag kunnen gaan. Vanuit Expertisecentrum Onderwijs en Leren kunnen we ondersteuning bieden op twee vlakken:
- Wat zijn ondersteunende condities om blended learning in de school mogelijk te maken? Deze begeleiding richt zich eerder op directieteams en gaat over belangrijke randvoorwaarden zoals professionalisering van het team, aandachtspunten met betrekking tot een elektronisch leerplatfom etc.
- We bieden ook een workshop aan met concrete voorbeelden, gebaseerd op de Inspiratiegids Blended Leren en gericht op leerkrachten. We kijken naar een aantal principes waarmee je als leerkracht rekening mee moet houden bij een blended ontwerp. Hoe stem je bijvoorbeeld de online en face-to-face component op elkaar af? Hoe bouw je leren van en met elkaar in in het online gedeelte van blended learning? Hoe bied je de leerlingen online ondersteuning aan?
Doelgroep: secundair (voortgezet) onderwijs en hoger onderwijs
Deze vorming is mogelijk als studiedag (doorgaans 3u met ruimte voor verwerking), keynote of webinar.
Neem contact op om deze vorming aan te vragen.